De logopedist.
De logopedisten van Logopedie Taalborg behandelen mensen die problemen hebben op het gebied van:
- Taal: begrip, woordenschat, zinsbouw, taalgebruik
- Lezen/spelling: klankonderscheiding, het herkennen/produceren van woordstructuren
- Spraak: klanken weglaten/vervangen/incorrect produceren, onduidelijk spreken, stotteren
- Gehoor/auditieve functies: middenoorproblematiek, luisterhouding, fonologisch bewustzijn
- Mondgewoonten: open mondgedrag, mondademen, kwijlen, slikken
- Stem: stemgewoonten, hese/schorre stem, spreekademing
De logopedische hulp kan bestaan uit het behandelen van de stoornis, maar ook uit het afnemen van een onderzoek, het geven van adviezen en voorlichting en het begeleiden van de familie/verzorgers/leerkrachten van de cliënt.
Het eerste gesprek.
Tijdens het eerste gesprek met de logopedist wordt het volgende besproken:
- Uw klachten, hulpvraag of reden van verwijzing naar de logopedist
- Uitleg over eventuele onderzoeken of testen
- Informatie over het verloop van de behandeling (verwachte duur, tijd per behandeling, behandelfrequentie)
- Uitleg over samenwerking (indien van toepassing) met andere zorgverleners of leerkrachten
De logopedische hulp kan bestaan uit het behandelen van de stoornis, maar ook uit het afnemen van een onderzoek, het geven van adviezen en voorlichting en het begeleiden van de familie/verzorgers/leerkrachten van de cliënt.
Onderzoek.
Om een correcte logopedische diagnose te kunnen stellen zal de logopedist een onderzoek doen of een test afnemen. Wat dit precies inhoudt is afhankelijk van de klacht en zal tijdens het eerste gesprek besproken worden.
Het diagnosegesprek.
Tijdens dit gesprek wordt het volgende besproken:
- De bevindingen van de logopedist naar aanleiding van het onderzoek en het voorstel verdere behandeling
- Behandeldoel
- Uw toestemming voor het behandeltraject
- Uitleg over samenwerking (indien van toepassing) met andere zorgverleners of leerkrachten
De behandeling.
De logopedist zal, op basis van een veilige, gezellige en stimulerende werksituatie, samen met u en uw kind proberen het gestelde behandeldoel te bereiken.
Het aantal behandelingen en de invulling ervan is afhankelijk van de klacht of aandoening.
Tijdens de behandeling worden er (verschillende) oefeningen gedaan. Het is de bedoeling dat deze oefeningen thuis herhaald worden. Het thuis oefenen is een belangrijke voorwaarde voor het slagen van de logopedische behandeling. De stelregel is: hoe meer er geoefend wordt hoe sneller de behandeling zal verlopen. De logopedist zal u hier inhoudelijk verder over informeren.
Evaluatiemomenten.
Na een behandelperiode vindt er een herhaalonderzoek plaats.
Hiermee wordt inzichtelijk hoeveel vooruitgang er is geboekt en of de doelen behaald zijn. Uw mening is hierin heel belangrijk. Hoe vindt u de vooruitgang en is uw hulpvraag beantwoord? Moeten we een nieuw behandelplan opstellen en de behandelperiode verlengen? Daarover gaat de logopedist met u in gesprek.
Afsluiting.
Wanneer de hulpvraag beantwoord is, ronden wij de behandeling af. Er wordt een eindverslag opgemaakt voor de huisarts en eventuele verwijzer en het dossier wordt gesloten.
Kwaliteitsonderzoek.
Wanneer het dossier gesloten is krijgt u, met uw goedkeuring, geheel anoniem per e-mail een klanttevredenheidsonderzoek toegestuurd. Wij horen graag wat u als positief heeft ervaren en wat u vindt dat er beter kan. Zo kunnen wij onze zorg continu blijven verbeteren.
Het klanttevredenheidsonderzoek wordt uitgevoerd door Mediquest. Mediquest is een onafhankelijk en gecertificeerd meetbureau. Uw privacy is gegarandeerd goed beschermd.
Nazorg.
Afhankelijk van de hulpvraag en wensen van de cliënt wordt er soms gekozen voor een terugkom-of belafspraak. Hier zal de logopedist aandacht besteden aan hoe het gaat en of het geleerde toegepast wordt in het dagelijks leven. Soms wordt er gekozen voor monitoring. Dan houdt de logopedist uw kind in de gaten maar vinden er geen behandelingen plaats.